V posledních letech se pravidelně zvyšuje hodnota ideální stravenky, tedy dostatečná hodnota, se kterou zaměstnanci mohou zaplatit za celý svůj oběd. Přečtěte si, proč tomu tak je a jak roste cena průměrné útraty za oběd v regionech.
Hodnota takové ideální stravenky je dána vyhláškou ministerstva práce a sociálních věcí (č. 333/2018 Sb.), kterou se zvyšuje stravné na služebních cestách a s tím spojený příspěvek na stravování.
Co je příčinou rychlého růstu útrat za obědy?
Pokud se zaměříme na poslední čtvrtletí loňského roku, tak to bylo zejména zdražování surovin v čele se zeleninou, které se projevilo také mírným nárůstem cen jídel v restauracích. Zároveň si Češi stále častěji vybírají o něco dražší jídla než dříve, trendem jsou zdravá a kvalitní jídla a potraviny. Kuchaři vaří z lepších a kvalitnějších surovin a takové pokrmy logicky stojí více peněz. Tento trend pozorujeme i my, v růstu zájmu o program FOOD. Neznáte program FOOD? Přečtěte si o něm zde a přidejte se i vy do sítě restaurací FOOD.
Vůbec nejvíce lidé za jídlo v restauraci utrácejí v Praze, je to jediné místo v Česku, kde za oběd v průměru zaplatí přes 130 korun. Zároveň zde útraty i nejrychleji rostou – během tří let je to skoro o pětinu. Nejpomalejší je nárůst na severu Čech – během tří let se útraty v Ústeckém i Libereckém kraji zvýšily jen o cca 15 procent.
Na růst cen a útrat reagují i firmy. Svůj příspěvek na stravování v loňském roce zvýšilo 35 procent českých společností a úřadů. Hodnota „nejčastější“ stravenky se díky tomu zvýšila na 100 korun. Dnes ji zaměstnancům nabízí plných 25 procent firem.
Dovolujeme si vás informovat, že od 1. 10. 2024 začneme vydávat stravenky Ticket Restaurant v novém designu pro rok 2025.
Jak si můžete nechat proplatit poukázky Edenred?
Dd začátku roku 2022 dosáhla míra inflace vysoce nadstandartní úrovně 28,8 %. S ní je spojený růst cen energií, technologií a práce, který nás nutí od 1. 12. 2023 k mimořádné úpravě našich všeobecných obchodních podmínek v oblasti odměny za služby.