Jak naložit s kartou, které vypršela platnost? | Články | Edenred

Jak naložit s kartou, které vypršela platnost? | Články | Edenred

Czech Republic
zaměstnanec

Jak naložit s kartou, které vypršela platnost?

27. 6. 2024

Velká část z nás používá Edenred Card takřka každý den. Co ale dělat, když se její platnost nachýlí ke konci? I karta, která už si své odsloužila, může být stále užitečná!

Platební karta se může na první pohled zdát jako nepatrný kousek plastu. Takových je ale po celém světě v oběhu více než 20 miliard. A řada z nich končí na skládkách, ve spalovnách nebo v oceánech. V Edenredu se ale k přírodě chceme chovat ohleduplně, a proto všechny naše karty vyrábíme z 85,5 % recyklovaného PVC. Tím, že svou kartu na konci jejího života zrecyklujete, nám pomůžete tento koloběh zachovat – a šetřit tak přírodní zdroje. Správná recyklace navíc zamezí tomu, aby se vaše citlivé údaje dostaly do nepovolaných rukou.

Bohatě si vystačíte s běžnými nůžkami

I karta, jejíž platnost už dávno skončila, obsahuje mnoho citlivých dat a identifikačních prvků včetně vašeho jména. Nesprávná likvidace tak může vést k jejich zneužití a potenciálním podvodům! Dříve než kartu vyhodíte, je vhodné provést několik kroků, které zabrání potenciálnímu zneužití.

Nejprve se zaměřte na čip karty a na magnetický proužek na zadní straně. Jejich znehodnocením zajistíte, že data na kartě již nebude možné elektronicky přečíst. V případě magnetického proužku k tomu můžete využít třeba silný magnet nebo klíče, kterými místo poškrábete. S čipem vám pomohou běžné kancelářské nůžky, jimiž kartu přesně v tomto místě přestřihnete.

Nůžky budete potřebovat i při likvidaci samotného „těla“ karty. Obzvláště důkladně je třeba rozstříhat část, kde je prolisované číslo karty, jméno držitele či datum vypršení platnosti. Čím menší kousky z karty uděláte, tím méně pravděpodobné je, že se někomu podaří ji opět poskládat dohromady.

Elektronika do plastu nepatří!

Následně můžete přejít k samotné recyklaci. Nejprve je nutné identifikovat a oddělit elektronické součásti karty. Metalický čip, magnetický proužek a čip pro bezkontaktní platby jsou sice malé části, avšak v procesu recyklace plastu dokáží nadělat pořádnou neplechu. Vyhazujte je proto vždy do speciálního kontejneru na elektroodpad. Zbytek karty, který vám zůstal po odstranění těchto prvků, můžete bez obav vhodit do kontejneru na plasty. Tím dáte kartě šanci na druhý život – třeba v podobě nové karty Edenred vyrobené z recyklovaného plastu – a přispějete tak k ochraně naší planety.

Kartu nám můžete poslat zpět

Pokud se vám proces likvidace zdá příliš složitý nebo kartu nechcete vyhazovat do běžného odpadu, můžete nám ji přestřiženou poslat na adresu Edenred CZ s.r.o., Pernerova 691/42, 186 00 Praha 8 a my už se o všechno postaráme za vás.

Další články

Food | zdravý oběd | Edenred

Program FOOD | Výsledky průzkumu Barometr

Češi si myslí, že dokážou rozeznat zdravé od nezdravého jídla a že mají přehled o zásadách zdravého stravování. To však neznamená, že jim skutečně rozumí a dodržují je.

Číst více6. 6. 2024

Výhody placení s Qerko

Jak bezpečně a bez čekání platit přes Qerko

Číst více8. 3. 2023

Ukončení služby Poukázky za kartu

Ukončení služby Poukázky za kartu

Číst více5. 12. 2022