Od 1. ledna 2018 je díky nové vyhlášce MPSV č. 463/2017 Sb. zvýšeno stravné z 86 Kč na 93 Kč a z této částky se dle zákona o daních z příjmu počítá maximální daňově uznatelná výše příspěvku na stravování zaměstnance. To činí 70 % z této částky, tzn. až 65,10 Kč. Pokud tedy zaměstnavatel hradí 55 % hodnoty stravenky (tedy využívá maximální daňově uznatelný příspěvek) je daňově optimální stravenka v hodnotě 118,36 Kč.
Ideální papírová stravenka pro zaměstnance je tedy pro rok 2018 v hodnotě 118 Kč.
Tento výrazný nárůst denní sazby stravného reaguje na zvyšování cen obědů. Stejný trend nám potvrzují i výsledky Ticket Restaurant Card indexu, který dlouhodobě sleduje útraty zaměstnanců za oběd. Z těchto dat vyplývá, že průměrná cena oběda na konci loňského roku byla 111,90 Kč a dlouhodobě stoupá. Využití daňově nejvýhodnější stravenky tak pomáhá zaměstnanců k pořízení plnohodnotného oběda ve všech regionech ČR.
Limit pro daňově osvobozené volnočasové benefity na rok 2025 byl nařízení vlády č. 282/2024 Sb. na 23 278 Kč na rok, tedy o 1 295 Kč více než limit pro rok 2024.