Drahota mění Čechům jídelníčky. V krizi se přiklánějí k tradiční kuchyni, říká odborník

Drahota mění Čechům jídelníčky. V krizi se přiklánějí k tradiční kuchyni, říká odborník

Czech Republic

Drahota mění Čechům jídelníčky. V krizi se přiklánějí k tradiční kuchyni, říká odborník

15. 5. 2023

Zdravé stravování se Čechům v posledním roce výrazně prodražilo, často tak byli nuceni přistupovat ke kompromisům. Podle odborníků je ovšem i dnes možné sestavit vyvážený jídelníček, který neudělá díru do rodinného rozpočtu. V kurzu jsou hlavně tradiční česká jídla, zanevřít ale strávníci nemusí ani na kontroverzní fastfoody, jejichž obliba dlouhodobě roste. Podle nutričního specialisty je zásadní mít nad složením jídla kontrolu. Zdravému stravování může pomoci stabilizace cen obědů, v dubnu za ně Češi průměrně utratili 180,3 koruny – jen o necelou korunu více než v předchozím měsíci. V Olomouci, Karlových Varech, Liberci a Hradci Králové průměrná cena obědového menu dokonce klesla. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu mapujícího útraty více než 220 tisíc majitelů benefitních karet.

Stravovací návyky Čechů prošly od roku 2020 výraznou proměnou. Velký podíl na tom má prudký růst cen způsobený inflací, který přiměl domácnosti více si rozmýšlet každý výdaj na stravování. Lidé si zvykli šetřit i na kvalitě surovin, ze kterých si jídlo sami připravují. Rozsáhlý celoevropský průzkum FOOD společnosti Edenred, kterého se v České republice zúčastnilo 5700 strávníků, ukázal, že si jen 37 % Čechů dopřává jídlo ve stejné kvalitě jako v období před prudkým růstem cen. Pro řadu Čechů je proto nutričně vyvážený jídelníček stále obtížněji dosažitelný.

„Se stravovacími návyky inflace opravdu výrazně zamávala. Často se setkávám se situací, kdy by lidé chtěli jíst zdravě, ale už si nemohou dovolit kupovat suroviny, na které byli dlouhodobě zvyklí, stejně často a ve stejném množství,“ popisuje současnou situaci PaedDr. Tomáš Ulč, nutriční terapeut z EUC Kliniky v Plzni „V posledních měsících si proto všímám určitého hledání optimálního složení jídelníčku. Lidé se stále častěji dostávají k tradičním českým pokrmům, které jsou nutričně velmi bohaté, ale doposud byly spíše přehlížené a upozaďované na úkor exotičtějších alternativ. Tyto pokrmy je možné připravit v různých zdravých variantách a za přijatelnou cenu. Lidé tak mohou nejen ušetřit, ale stravovat se více lokálně, což lze jistě považovat za pozitivum,“ dodává.

Zdravě se dá najíst téměř kdekoliv

Výrazným trendem vyvolaným koronavirovou pandemií se stal strmý nárůst popularity rozvážkových služeb. Ty byly v době svého největšího rozpuku zodpovědné za 52,2 % celkového objemu plateb za obědy benefitními kartami Edenred. Nyní to však vypadá, že se lidé začínají vracet do restaurací. V dubnu měly rozvážkové služby na svědomí jen 23,1 % celkového objemu transakcí. Oproti vrcholu z března 2021 se tak jejich podíl propadl na méně než polovinu. Dlouhodobě naopak roste obliba fastfoodových restaurací. Během tří let stoupl podíl nákupů rychlého občerstvení o šest procentních bodů, a nyní tak tvoří téměř třetinu všech transakcí benefitními kartami Edenred.

Resto-Index_04-2023_graf_1

„Pokud mají lidé zájem jíst zdravě, vždy je možné najít cenově přijatelné řešení. Občas to ovšem vyžaduje ústupky a rozvahu při nákupu potravin. Relativně zdravě se naštěstí mohou lidé najíst prakticky všude – dokonce i v mnohých fastfoodech. Je však třeba věnovat alespoň základní pozornost složení jídel a v ideálním případě se vyhýbat pokrmům s vysokou energetickou, ale nízkou biologickou hodnotou. Jedná se zejména o pokrmy smažené, fritované, doplněné velkým množstvím sacharidové přílohy, ale postrádající čerstvou zeleninu,“ vysvětluje PaedDr. Ulč a uklidňuje tak obavy strávníků ze složitosti dodržování zásad zdravého stravování.

Zájemcům o zlepšení životosprávy doporučuje například zdravá bistra nebo restaurace, kde si zákazník může „svůj talíř“ sestavit sám. „Při návštěvě asijských restaurací volte pokrmy, jejichž základem není velké množství smetany či kokosového mléka. Kvalitní maso v úpravě kebab či gyros může rovněž být výživně přijatelným obědem, pokud obsluhu poprosíme, aby vám k masu místo tortilly či pečiva přiložili více zeleniny,“ říká nutriční terapeut z Kliniky EUC.

Ceny obědů jsou stabilní, snížil se počet transakcí

Data z posledních měsíců naznačují, že se ceny obědů po dlouhém období růstu konečně stabilizovaly. Podle Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred se zdražování téměř zastavilo. V dubnu Češi za obědové menu průměrně zaplatili 180,3 koruny, jen o devadesát haléřů více než v březnu. Už čtvrtý měsíc v řadě tak ceny rostly jen minimálně. Nejvíce oběd stál již tradičně v hlavním městě, kde za něj Pražané průměrně utratili téměř 204 korun. Překvapivé jsou naopak výsledky z Olomouce, Karlových Varů, Liberce a Hradce Králové, kde průměrné ceny za obědové menu ve srovnání s březnem klesly, na Hané dokonce o více než korunu.

Novinkou je i meziměsíční pokles počtu zaznamenaných transakcí benefitními kartami. Ve srovnání s březnem se snížil o celých 25 %. Počet platících osob se přitom nezměnil. „Část tohoto propadu přičítáme období Velikonoc, během kterých si řada zaměstnanců brala dovolené a obědy si tak obstarala jiným způsobem. Čísla však naznačují, že by za poklesem počtu transakcí mohlo stát právě i dlouhodobé zdražování, jež zaměstnance postupně nutí šetřit a omezovat množství obědů, na které si do restaurací zajdou,“ analyzuje situaci Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.

Na rostoucí ceny reagují zaměstnavatelé, kteří svým zaměstnancům postupně navyšují příspěvky na stravování. Zatímco v roce 2022 činila průměrná měsíční výše nabité částky na benefitní kartu Edenred 3 240 korun, v prvním čtvrtletí letošního roku stoupla o 17 % na 3 801 korun.

Resto-Index_04-2023_graf_2

Případný pokles množství zaměstnanců obědvajících v restauracích by se na celkové návštěvnosti neměl výrazně projevit. Podle květnových dat statistického úřadu za první čtvrtletí roku 2023 se v Česku opět probouzí turismus, což se projevuje růstem obsazenosti hotelů, penzionů či kempů. Zvýšený zájem turistů by tak měl jakékoliv případné výkyvy způsobené vyššími cenami vybalancovat.

„Lidé jsou v současné době na ceny jídel velmi citliví. S výrazným růstem cen poledního menu i jednotlivých surovin se často dostávali do situace, kdy museli dělat kompromisy. Důsledkem tohoto trendu může být právě i vyšší oblíbenost fastfoodových řetězců nabízejících ve srovnání s klasickými restauracemi velmi kompetitivní ceny. Zastavení růstu cen obědů by však mohlo mít pozitivní vliv i na návštěvnost klasických restaurací,“ odhaduje Petr Šorna, obchodní ředitel společnosti Edenred.

Resto-Index_04-2023_tabulka_1

Dokumenty ke stažení

.pdf

TZ_Edenred_Drahota-meni-Cechum-jidelnicky_15-05-2023

arrow_downwardStáhnout