Restauracím se stále nepodařilo dosáhnout úrovně návštěvnosti z doby před covidem. Oproti únoru 2020 v nich nyní obědvá o 46 % méně lidí. Ve srovnání s tímto měsícem zároveň výrazně vzrostly ceny poledního menu, v některých regionech téměř o polovinu. Češi za něj nyní zaplatí necelých 178 korun. V meziročním srovnání vzrostla cena o 15,4 % a přibližně tak kopíruje inflaci. Nejvyšší částku za oběd dají lidé v Praze, nejvýrazněji ve srovnání s lednem stouply ceny v Jihlavě. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet společnosti Edenred.
Podle Edenred Restaurant Indexu v únoru ceny obědů po lednové stagnaci opět mírně stouply. Nejde však o tak výraznou změnu, jak bylo běžné v minulém roce. Z lednových 177,80 Kč vzrostla průměrná cena obědového menu o 50 haléřů na 178,30 Kč. V meziročním srovnání s únorem 2021 stoupla průměrná cena o 15,4 %, přibližně tak kopíruje inflaci. Oproti lednu rovněž klesl celkový počet transakcí, což je dáno kratším měsícem.
Návštěvnost restaurací je stále daleko za předcovidovými čísly
V březnu to budou tři roky od chvíle, kdy v České republice naplno vypukla pandemie koronaviru. Data společnosti Edenred však ukazují, že se restauracím ani po odeznění karanténních opatření stále nepodařilo vrátit na předcovidová čísla. Ve srovnání s obdobím před příchodem pandemie činil v únoru počet transakcí v restauracích jen 54 %. „Vliv koronavirové pandemie je na návštěvnosti restaurací stále znát. Vůči měsíčním průměrům před rokem 2020 je bezmála poloviční. Ačkoliv se rozdíl postupně zmenšuje, k úplnému návratu strávníků do restaurací je stále daleko. Situaci nepomohla ani inflace, kvůli které domácnosti pečlivěji zvažují své výdaje a často volí levnější alternativy stravování,“ říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
Od počátku pandemie vyrostly ceny obědů téměř o polovinu
Ve srovnání s únorem 2020 si za oběd lidé výrazně připlatí. Nejvíce se zdražování dotklo strávníků v Plzni a Ostravě, kde cena obědů od začátku koronavirové pandemie vzrostla o více než 45 %. Zatímco v únoru 2020 za oběd Ostravané průměrně zaplatili 119,90 Kč, v únoru letošního roku tato částka činila již 173,80 Kč. Zdaleka nejmenší nárůst je v tomto období naopak možné pozorovat ve Zlíně a v Ústí nad Labem, kde ceny poledního menu vzrostly o méně než třetinu.
„Naše data ukazují výrazné rozdíly i mezi městy a kraji, které jsou si z geografického i sociodemografického hlediska velmi blízko. To mnohdy vyúsťuje v situace, kdy si musí lidé v některých regionech za obědy ve srovnání se sousedním městem měsíčně připlatit i několik stovek korun. To může podobně jako v případě pohonných hmot, oblečení nebo potravin vést k tzv. cenového turismu,“ dodává Aneta Martišková.
Nejdražší je oběd v Praze, nejvíce zdražili restauratéři v Jihlavě
Polední menu bylo v únoru již tradičně nejdražší v Praze, která nadále zůstává jediným krajským městem, kde průměrná cena přesahuje hranici dvou set korun. Oběd v hlavním městě v únoru vyšel na 202 korun. Za Prahou následuje Brno, kde se lidé průměrně najedli o více než 10 korun levněji. Za oběd zaplatili 191,10 Kč. Nejlevněji jídlo pořídili strávníci ve Zlíně – polední menu zde stálo 161,90 Kč. O titul nejlevnějšího krajského města v republice tak po čtyřech měsících přišla Jihlava, která se v únoru s cenou 162,80 Kč dělila o druhé místo s Ústím nad Labem. Právě v Jihlavě totiž rostly za poslední měsíc ceny oběda vůbec nejrychleji. Strávníci si v porovnání s lednem museli za jídlo připlatit 2 koruny a 10 haléřů.
Dovážkové služby v únoru mírně posílily
V únoru se opět mírně snížil podíl transakcí provedených přímo v restauracích. Z 80,2 % klesl na 77,3 %. O necelá 3 % tak vzrostl podíl rozvážkových služeb. „Přestože podíl návštěv v restauracích zaznamenal v únoru mírný pokles, stále se jedná o relativně silné číslo. Zvlášť pak ve srovnání s posledními lety, kdy rozvážkové služby zažívaly rozkvět, zatímco restaurace trpěly na nedostatek zákazníků. Od léta minulého roku se situace vesměs stabilizovala, a pokud se nestane nic mimořádného, očekáváme, že poměr návštěv restaurací a objednávek z rozvážkových služeb nadále zůstane v blízkosti současných čísel,“ říká Aneta Martišková.