Zvyšování cen obědů v České republice výrazně zpomalilo. Podle Edenred Restaurant Indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet společnosti Edenred, dosáhla v lednu průměrná cena oběda necelých 178 korun, tedy jen o 20 haléřů více než v prosinci. Nejvíce za oběd zaplatí lidé v Praze, nejméně naopak v Jihlavě. V poměru k průměrné výši mezd ale vynaloží na stravování největší část příjmů obyvatelé Pardubického a Jihočeského kraje. Zájem o návštěvu restaurací zároveň opět stoupá. Před rozvážkovými službami je preferuje 91,9 % strávníků.
Po měsících vytrvalého zdražování se v lednu růst cen obědů téměř zastavil. Průměrná cena oběda se v České republice ve srovnání s prosincem zvedla jen o 20 haléřů, na 177,8 koruny. To je ve výrazném kontrastu s předchozími měsíci, kdy průměrná cena stoupala o více než korunu. Meziročně se ceny obědů zvedly o 16 %. Přibližně tak kopírují míru inflace.
Na stravování musí vynaložit největší část mzdy lidé v Pardubickém a Jihočeském kraji. Vyplývá to ze srovnání cen obědů s výší průměrných mezd v krajích podle Českého statistického úřadu. Pokud by lidé v těchto regionech chodili na jídlo takřka každý pracovní den, za 20 obědů by v lednu utratili více než desetinu své mzdy. O poznání menší část mzdy by spolkly obědy strávníkům v Praze, kde 20 obědů představuje jen 8,3 % průměrné mzdy. Dalšími regiony s relativně příznivým poměrem cen obědů k výši průměrných mezd jsou Ústecký kraj a Vysočina.
„Při srovnání cen produktů a služeb v jednotlivých krajích se mnohdy zapomíná na to, že se kupní síla napříč jednotlivými kraji liší, v některých případech velmi výrazně. Naše data ukazují poměrně velké rozdíly mezi cenami obědů vztaženými k průměrné výši mezd v jednotlivých regionech. Při stejných stravovacích návycích tak například lidé z Pardubického kraje vydají na stravování téměř o čtvrtinu větší část svých měsíčních příjmů než obyvatelé Prahy. V případě nízkopříjmových skupin obyvatelstva se ale rozdíly stávají ještě propastnějšími,“ komentuje data Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
Nejdražší zůstává Praha
Nejvíce za jeden oběd v lednu již tradičně zaplatili lidé v Praze, kde se průměrná cena už druhý měsíc v řadě drží nad hranicí 200 korun. Nejlevněji se naopak mohli najíst lidé v Jihlavě, Ústí nad Labem a ve Zlíně. Průměrná cena oběda se tam pohybovala jen lehce nad 160 korunami. Ve srovnání s prosincem zaznamenali nejmenší meziměsíční nárůst cen lidé v Českých Budějovicích a v Brně, kde cena oběda vzrostla o 10 haléřů. Nejvýraznější zdražení naopak pocítili strávníci v Liberci, Ostravě a Jihlavě. Zde se průměrná cena zvedla téměř o korunu.
Návštěvnost restaurací roste
Z pohledu restaurací je možné leden označit jako úspěšný měsíc. Lidé si návštěvu restaurace namísto alternativy v podobě rozvážkových služeb zvolili hned v 91,9 % případů. To je nejvíce od srpna 2020. Svého více než dvouletého maxima dosáhl i objem transakcí v celém segmentu, který byl v lednu nejvyšší od září 2020.
„Lednová čísla vypadají velmi optimisticky. Neměli bychom se jimi ale nechat příliš unést. Ve srovnání s obdobím před koronavirovou krizí je objem transakcí v restauracích a zásilkových službách stále na pouhých 69 % tehdejších hodnot. V tomto ohledu nás čeká ještě dlouhá cesta,“ upozorňuje Aneta Martišková.