Za jediný rok vzrostly platby Čechů za obědy v restauracích o více než 11 korun. Zatímco loni v prosinci jsme v průměru ve všední den utratili 141,30 korun, letos to bylo již 152,40 korun. Vůbec nejvíce platí za jídla v restauracích Pražané – na konci roku to bylo 171,70 korun. Naopak za méně než 140 korun se naobědvají lidé ve Zlíně, Olomouci a Jihlavě. Vyplývá to z aktuálního Ticket Restaurant Card Indexu, který je sestavený z plateb více než 220 tisíc majitelů nejrozšířenější stravenkové karty Ticket Restaurant. V transakcích jsou zahrnuté jak přímé platby lidí restauracím, tak i ty prostřednictvím dovážkových služeb.
Během jediného roku se tak útraty lidí za obědy v restauracích zvýšily o 7,85 procenta, což převyšuje i poslední uváděný meziroční údaj o růstu spotřebitelských cen, které v listopadu meziročně vzrostly o 6 procent. „Mezi nejvíce rostoucí inflační položky totiž patří ceny energií a potravin, kterou jsou velkými nákladovými položkami každé restaurace. K tomu ještě připočítejme složitou situaci na pracovním trhu, kde je nedostatek jak kuchařů i obsluhy, dopady protikoronavirových opatření a výsledný výrazný nárůst měřených útrat za jídla má svá jasná opodstatnění,“ říká obchodní ředitel Edenredu Petr Šorna.
Výrazně se přitom zvýšily i rozdíly mezi obědovými platbami v jednotlivých městech. Na špičce se dlouhodobě drží Praha následovaná Brnem. Zatímco ale ještě před propuknutím koronakrize byl rozdíl mezi obědovými platbami v Praze a tehdy posledními městy v žebříčku (Jihlava, Olomouc a Ostrava) zhruba na úrovni 25 korun, nyní ve třech moravských městech (Olomouc, Zlín a Jihlava) platí lidé za obědy nejméně o 30 korun méně než v české metropoli. „V městech v Čechách platí strávníci v průměru 152,60 koruny za jeden oběd, na Moravě je to o 9 korun méně,“ doplňuje Petra Šorna.
Výrazný podíl na tržbách restaurací tvoří rozvážkové služby, v prosinci to bylo bezmála 40 procent, nejvíce od loňských lockdownů.
Edenred se snaží restauracím ve složité době pomáhat. Již od loňského roku vrací strávníkům za každou útratu nad 100 korun pětikorunu formou cashbacku. Lidé mohou dosáhnout i na další slevy, které v aplikaci Edenredu inzerují jednotlivé restaurace. „O tom kolik ušetřím se tak dozvím ještě před tím, než jdu na oběd, což může znamenat výraznou pobídku pro návštěvu restaurace,“ doplňuje Šorna.
Ticket Restaurant Card Index:
Vývoj průměrné útraty za oběd (restaurace + rozvážkové služby)
Podíl v oběmu mezi útratami v restauracích a rozvážkových službách