Hodnota stravenek českých zaměstnanců se zvedá. Firmy vycházejí vstříc požadavkům svých pracovníků a nejčastější stravenka má teď díky tomu hodnotu 100 Kč. Po sedmi letech tak předběhla 80 Kč stravenky, které jsou hned druhé oblíbené. Stokorunové stravenky dostává až 21 % tuzemských zaměstnanců. Řekněte si o zvýšení těch svých i vy. Argumenty pro najdete v našem článku.
Rozmach stokorunových stravenek
Oblíbenost stokorunových stravenek roste bleskovou rychlostí, ještě před třemi lety ji mělo jen 8 % zaměstnanců. I v příštím roce očekáváme v Edenred, že se zastoupení stokorunových stravenek ještě zvýší. Potom předpokládáme i nárůst zájmu o stravenky s ještě vyšší hodnotou.
Výhodné přilepšení
Jedním z faktorů, které motivují firmy ke zvyšování hodnoty stravenek, je i současná situace na trhu práce. Nezaměstnanost se drží na nízké úrovni a boj o zaměstnance sílí. Společnosti proto hledají efektivní cesty, jak svým zaměstnancům přilepšit a udržet si je. Pro mnoho z nich je právě příspěvek na stravování logickým krokem. Stravenky jsou totiž výhodné jak pro zaměstnance, tak zaměstnavatele díky daňovému zvýhodnění.
Zvýšení až o 15 Kč
V letošním roce se příspěvek na stravování zvýšil u třetiny tuzemských zaměstnanců. V celorepublikovém průměru přidaly firmy každému zaměstnanci zhruba 15 Kč. V minulých letech to byly příspěvky ve výši jen do 5 Kč za rok. Více přitom přidávají zaměstnancům ty firmy, které zavedly stravenkové karty než ty s papírovými stravenkami.
Vyšší ceny obědů
Dalším důvodem pro zvýšení hodnoty stravenek je nárůst cen v restauracích. Série legislativních změn v posledních dvou letech – například dopady zavedení elektronické evidence tržeb a kontrolních hlášení k DPH – zvýšily náklady majitelů restaurací. To vede k postupnému zdražování jídel. Restauratérům se zvyšují i další výdaje, jako jsou mzdy nebo cena za kvalitnější suroviny. I zákazníci jsou mnohem vybíravější než dřív a rádi si připlatí za lepší a kvalitnější jídlo. Takový tlak vede k přirozenému růstu cen i útrat za obědy.
Řekněte si o navýšení
Využijte i vy výhodného postavení zaměstnanců. Sepište si uvedené argumenty pro zvýšení stravenek. Nebojte se zažádat si o zvýšení nebo zavedení příspěvku na stravování ve svojí firmě. Jak říká přísloví, za zkoušku nic nedáte. A třeba budete mile překvapeni, když vám firma vyjde vstříc. O dalších výhodách stravenek a stravenkových karet se dočtete na našem webu.
Velká část z nás používá Edenred Card takřka každý den. Co ale dělat, když se její platnost nachýlí ke konci? I karta, která už si své odsloužila, může být stále užitečná!
Češi si myslí, že dokážou rozeznat zdravé od nezdravého jídla a že mají přehled o zásadách zdravého stravování. To však neznamená, že jim skutečně rozumí a dodržují je.