Kultura pracovních obědů je u nás na vzestupu. Mění se pravidelnost i kvalita stravování. Mrkněte na aktuální trendy a zvyky v České republice.
7 z 10 Čechů obědvá v práci každý den.
První velkou změnou je pravidelnost stravování. Kolem 70 % pracovníků obědvá v práci každý den a jen 4 % Čechů neobědvá vůbec. Přitom ještě před 10 lety to bylo téměř naopak, pravidelně v práci obědvali jen 5/10 lidí.
Konkrétní čas oběda se různí podle regionů. Třeba lidé na Moravě a Vysočině chodí na obědy běžně už kolem 11. hodiny. Oproti tomu v Praze se obědvá mezi 12. a 13. hodinou.
Čas oběda ovlivňuje řada faktorů – od začátku pracovní doby a pevných pauz na oběd po pracovní obor nebo obsazenost restaurací s obědovým menu.
Zajímavost! V pátek obědváme všichni dřív, a to až o 20 minut!
Přes 60 % pracujících upřednostňuje obědy v restauracích nebo firemních jídelnách. 30 % lidí obědvá přímo na pracovišti. Obědy si vaří sami, nebo využívají rozvoz.
Oblíbenost rozvozů roste hlavně v lokalitách, které nemají dostatečnou občanskou vybavenost nebo jim chybí restaurace s kvalitním zdravým jídlem. Vliv má také délka obědové pauzy nebo typ zaměstnání.
Tip! V našem vyhledávači teď můžete filtrovat i podle kvality nabízených jídel. Stačí zaškrtnout možnost „Pouze program FOOD“
Už dávno u nás neplatí, že je hlavním faktorem při výběru jídla cena. Češi se stále více zajímají o zdravé stravovací trendy a jejich snadnou dostupnost, až 44 % žádá lehčí jídla. Vyhledávané jsou restaurace se zdravým obědovým menu a to až 25 % strávníků. Své příznivce mají i veganská nebo vegetariánská bistra a nebráníme se ani čerstvé vietnamské kuchyni.
Díky rychlé reakci restaurací a rozvíjející se nabídce zdravých obědů, je u nás obědvání ve fast foodech na ústupu. K obědům je využívá jen něco málo přes 5 % lidí.
Tip! Víc o programu zdravého stravování s Edenred „FOOD”, najdete v našem dalším článku.
Jak jste na tom s pracovními obědy vy? Umíte si udělat čas na zdravé jídlo? Podělte se s námi o svou oblíbenou rutinu na našem Facebooku.
Velká část z nás používá Edenred Card takřka každý den. Co ale dělat, když se její platnost nachýlí ke konci? I karta, která už si své odsloužila, může být stále užitečná!
Češi si myslí, že dokážou rozeznat zdravé od nezdravého jídla a že mají přehled o zásadách zdravého stravování. To však neznamená, že jim skutečně rozumí a dodržují je.