Leden – močový měchýř Hlavní téma: Doplnění dostatek přirozených tekutin. Čemu se vyhnout: umělá sladidla, sladkosti, jednoduché cukry, mléčné výrobky Co jíst: sytou stravu bohatou na tuky, slanější potraviny, luštěniny, pohanku, oves, kroupy, divokou rýži, pečená jablka, kořenová a kvašená zelenina, česnek, cibule, polévky
Únor – ledviny Hlavní téma: Odpočinek. Prohřívání organismu. Čemu se vyhnout: nadměrnému množství soli a cukru, pití kávy a alkoholu Co jíst: luštěniny, polévky, maso (divoké, krůtí, skopové, jehněčí), ryby (tuňák, platýs, treska, úhoř), kompoty, vařené obiloviny (pohanka, oves, jáhly), zahřátá nebo kvašená zelenina, cibule, česnek, zázvor, fenykl, celer, růžičková kapusta, pórek, červená řepa, petržel, kurkuma, kari, chilli, ořechy, semínka
Březen – žlučník Hlavní téma: Odlehčení trávení. Čemu se vyhnout: tučná a smažená jídla, živočišné produkty Co jíst: nakládaná kvašená zelenina, kyselé zelí, saláty, ředkvičky, ředkev, čekanka, kopřiva, polníček, červená řepa, bulgur, kuskus, pšenice, špalda, rýže, žito, klíčky, bílé a červené fazole, hlíva ústřičná
Duben – játra Hlavní téma: Energie, probouzení do maximální síly. Čemu se vyhnout: tučná a smažená jídla, mléčné výrobky, sladkosti Co jíst: zdravé tuky (olivový, kokosový, rýžový olej), ořechy, semínka, avokádo, játra, kuřecí, kachna, klíčky, citróny, jablka, hrušky, jahody, bulgur, kuskus, pšenice, špalda, rýže
Květen– srdce Hlavní téma: Rozkvetlá příroda plná života. Čemu se vyhnout: nadměrnému množství soli Co jíst: větší množství zeleniny, čekanka, kopřiva, polníček, červená řepa, červená paprika, růžičková kapusta, rukola, saláty, zralá rajčata, ředkvičky, artyčoky, grep, kdoule, maliny, ostružiny, borůvky, angrešt, čerstvý hrášek, červené fazole, amarant, žito, skopové, jehněčí
Červen – tenké střevo Hlavní téma: Nezatěžovat tenké střevo mezi 13. a 15. hodinou Čemu se vyhnout: umělé potraviny, cukr, živočišné tuky, kupované pečivo, káva, alkohol Co jíst: zeleninové a ovocné šťávy, bylinkové čaje, šťáva z mladého ječmene nebo chlorely, potraviny bohaté na vlákninu, čistá voda, zelený čaj, špenát, ředkvičky, zelené saláty, čekanka, chřest, okurky, rajčata, jahody, třešně, maliny
Červenec – krevní oběh Hlavní téma: Pobyt v přírodě. Lenošení. Odlehčení jídelníčku. Čemu se vyhnout: tučné pokrmy, sůl, cukr, alkohol Co jíst: zelenina ve velkém množství, listová zelenina, rajčata, červená řepa, okurky, špenát, brokolici, květák, ledový a hlávkový salát, čínské zelí, hrášek, fazolové lusky, artyčoky, sezónní nebo lokální ovoce
Srpen – termoregulace těla Hlavní téma: Období sklizně. Čemu se vyhnout: maso Co jíst: zakysané mléčné výrobky (kefír, jogurt), jáhly, ječmen, žito, rýže, kukuřice, sója, ryby, mořské plody
Září – slezina, slinivka Hlavní téma: Příchod chladnějších dní. Čemu se vyhnout: bílý cukr, bílá mouka, zmrzlina, čokoláda, živočišné tuky, smažená jídla, alkohol Co jíst: přirozeně sladké potraviny, jáhly, sladká rýže, žlutá zelenina, dýně, brambory, kukuřice, cibule
Říjen – žaludek Hlavní téma: Příprava na zimu. Čemu se vyhnout: studené saláty Co jíst: hrách, cizrna, saturejka, kmín, majoránka, obilné kaše (kukuřičné, jahelné, ovesné, pohankové, rýžové), teplé polévky, dýně, kedlubny, mrkev, sladká zelenina
Listopad – plíce Hlavní téma: První ranní mrazíky. Čemu se vyhnout: mléčné výrobky, bílá mouka Co jíst: zeleninové a ovocné šťávy, rýže, oves, hnědá čočka, bílé fazole, tofu, bílá ředkev, bílé zelí, kedlubna, pórek, mrkev, kvašená zelenina, cibule, křen, česnek, hrušky, hrozny, jablka, sušené švestky, sušené meruňky, datle
Prosinec – tlusté střevo Hlavní téma: Předvánoční atmosféra. Čemu se vyhnout: kombinování velkého množství surovin v jednom jídle Co jíst: dostatek vlákniny, zeleniny, ovoce, vody, rýže, rýžové otruby, oves, pohanka, černá čočka, česnek, cibule, pórek, zázvor, kysané zelí, růžičková kapusta, jablka, hrušky, kaki, kokosový ořech, fíky, ryby, tučné maso, vlašské ořechy, jedlé kaštany, med, sušené lesní houby
Velká část z nás používá Edenred Card takřka každý den. Co ale dělat, když se její platnost nachýlí ke konci? I karta, která už si své odsloužila, může být stále užitečná!
Češi si myslí, že dokážou rozeznat zdravé od nezdravého jídla a že mají přehled o zásadách zdravého stravování. To však neznamená, že jim skutečně rozumí a dodržují je.