Jak by měl vypadat ideálně vyvážený oběd? I. | Články | Edenred

Jak by měl vypadat ideálně vyvážený oběd? I. | Články | Edenred

Czech Republic
kondice | oběd | wellbeing | zdravé stravování

Jak by měl vypadat ideálně vyvážený oběd? I.

12. 2. 2024

Lámete si hlavu nad tím, co to konkrétně je „vyvážený oběd“? Jestli to znamená, že všechny suroviny budou ve stejném množství, nebo jde o nějaký poměr živin?

Scrollujte níž a dozvíte se odpověď!

Za „vyvážený“ považujeme takový oběd, který obsahuje všechny živiny – bílkoviny, tuky i sacharidy. Oběd by měl být největším jídlem z celého dne, tudíž bychom jeho prostřednictvím měli přijmout zhruba třetinu celodenního energetického příjmu.

V praxi to například znamená, že pokud za celý den zkonzumujeme jídlo s energetickou hodnotou 8 000 kJ, tak oběd by měl odpovídat asi 2 600 kJ.

To máme čísla, ale co konkrétně si k tomu obědu dát?

Zařaďme jako zdroj bílkoviny…

Velmi často se zejména u žen setkáváme s jídelníčky, kterým jako bílkovinná složka dominuje krůtí nebo ještě častěji kuřecí prso, protože je „dietní“. To je ovšem zbytečné dogma. Důležité je druhy masa střídat.

Konzumací červeného masa například kromě bílkovin dodáváme tělu i železo, zinek, selen nebo vitamín B12 . I vepřové maso lze vybrat libové. Kupříkladu 150 g vepřové krkovice obsahuje 24 g tuku, zatímco libová pečeně pouze 6 g. Ačkoliv je to stále 3x více než v případě kuřecího prsa, pestrost jídelníčku je také jedním z klíčů ke zdraví.

vyvazeny-talir-wellbeing_864x540px_1

Zapomínat bychom neměli na ryby, ty bychom si měli dopřát ideálně 2x týdně, ačkoliv toto množství v našich zeměpisných šířkách dodržuje asi málokdo.

Na našem jídelníčku se mohou objevit ryby s malým podílem tuku, jako jsou třeba sladkovodní štika a candát nebo mořská treska, ale také tučné ryby jako losos, tuňák nebo makrela. Ani tučných druhů se v případě ryb skutečně bát nemusíme, poněvadž čím více tuku druh má, tím víc obsahuje omega 3 mastných kyselin.

Jako vždy je potřeba dbát na kvalitu surovin, množství, které si k jídlu připravíme, a také na vhodný způsob přípravy. Ideální je, stejně jako u masa, vaření nebo pečení.

Maso ale nepotřebujeme konzumovat každý den. Někdy není od věci jej nahradit jiným zdrojem bílkovin – luštěninami, mléčnými výrobky, vejci, tofu nebo tempehem (výrobek ze sójových bobů s ušlechtilou plísní).

Nevíte, jak na chutný bezmasý oběd?

Další články

zachranjidlo | minimální trvanlivost | plýtvání jídlem

Jak snížit plýtvání? Diskutuje se o zrušení “minimální trvanlivosti”

Asi 10 % potravin končí v koši jen proto, že spotřebitelé nerozumí pojmům “minimální trvanlivosti do” a “spotřebujte do”. Díky plánovaným změnám v označování by se toto číslo mohlo snížit.

Číst více2. 12. 2024

zachranjidlo | plýtvání jídlem

Účet za plýtvání? V roce 2023 činí 14 000 Kč za rodinu

Rodina o dvou dospělých a dvou dětech ročně vyhodí potraviny v hodnotě 14 076 korun. Přepočteno na průměrnou domácnost, kterou podle Českého statického úřadu tvoří 2,33 osoby, to dělá 8 199 Kč.

Číst více4. 11. 2024

zachranjidlo | plýtvání jídlem

Kam s potravinovým odpadem ve městě? Do směsi ne

Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a o nic přece nejde. Jsem to já v době, ještě než jsem se začala zajímat o problematiku plýtvání jídlem. Podle Institutu evaluací a sociálních analýz INESAN takový názor není ojedinělý. Na základě dotazování reprezentativního vzorku populace zjistili, že 74 % respondentů souhlasí s tvrzením, že potravinový odpad není problém, protože je biologicky rozložitelný. V praxi je to ale složitější.

Číst více2. 10. 2024