Jak přeměnit toxické pracovní prostředí na prosperující firemní kulturu | Články | Edenred

Jak přeměnit toxické pracovní prostředí na prosperující firemní kulturu | Články | Edenred

Czech Republic
benefity | fluktuace | toxicita | wellbeing | zaměstnanci | školení

Jak přeměnit toxické pracovní prostředí na prosperující firemní kulturu

18. 3. 2024

Světové společnosti si stále více uvědomují důležitost podpory pozitivního pracovního prostředí. Toxické pracovní prostředí nejenom narušuje morálku zaměstnanců, ale také negativně ovlivňuje produktivitu a celkový úspěch společnosti. Se správnými strategiemi a nasazením je však možné přeměnit toxické pracovní prostředí v prosperující firemní kulturu.

Cena, kterou zaplatíte za toxické pracovní prostředí

Právě tato emocionální motivace proměňuje toxické pracovní prostředí v prosperující firemní kulturu. Podle studie společnosti Gallup stojí neangažovaní zaměstnanci americkou ekonomiku až 550 miliard dolarů ročně na ztrátě produktivity.

Je zřejmé, že toxické pracovní prostředí přispívá k nízkému zapojení zaměstnanců, což vede ke snížení motivace, zvýšené absenci a vyšší fluktuaci. K řešení tohoto problému musí organizace upřednostňovat wellbeing zaměstnanců a vytvořit kulturu, která podporuje důvěru, spolupráci a růst.

Transformace firemní kultury ve 4 krocích

1. Nastavte efektivní komunikaci

Jedním z klíčových kroků při transformaci toxického pracovního prostředí je vytvoření účinných komunikačních kanálů. Studie společnosti Gallup odhaluje, že zaměstnanci, kteří cítí, že si jejich názorů vážíte, mají 4,krát vyšší pravděpodobnost, že budou ve své práci zapojeni.

Pravidelný sběr zpětné vazby od zaměstnanců prostřednictvím nástrojů, jako jsou zaměstnanecké průzkumy od společnosti Staffino, může pomoci identifikovat problémové oblasti a poskytnout náhled na možná řešení. Aktivním nasloucháním obavám zaměstnanců můžete rychle řešit problémy a prokázat své odhodlání podporovat pozitivní pracovní prostředí.

2. Poskytněte příležitosti pro růst a rozvoj

Je nezbytné poskytnout zaměstnancům dostatek příležitostí k růstu a rozvoji. Průzkum společnosti Deloitte ukázal, že 94 % zaměstnanců by ve firmě zůstalo déle, pokud by investovala do rozvoje jejich kariéry. Nabízením školicích programů, mentorství a kariérního postupu mohou organizace posílit postavení zaměstnanců a zvýšit jejich spokojenost s prací. Tato investice do růstu zaměstnanců nejen zvyšuje morálku, ale také zlepšuje celkový výkon a produktivitu.

Kromě mnoha výhod nabízí naše Peněženka Edenred Benefits zaměstnancům možnost přístupu k široké škále kurzů osobního a profesního rozvoje. Umožňuje zaměstnancům zlepšit své dovednosti a získat nové znalosti pro další profesní růst.

3. Jděte příkladem

Pro vytvoření prosperující firemní kultury musejí manažeři jít příkladem. Měli by ztělesňovat hodnoty a chování, které očekávají od svých zaměstnanců. Podporou otevřené komunikace, demonstrací empatie a uznáním úspěchů zaměstnanců mohou lídři inspirovat pozitivní pracovní kulturu, která prosakuje celou organizací.

Jedním z účinných způsobů, jak mohou vedoucí ocenit úspěchy zaměstnanců, je využití online platformy Staffino. Tato platforma umožňuje manažerům snadno chválit zaměstnance za jejich úspěchy, a dokonce jim dávat zábavné virtuální odznaky. Využitím tohoto nástroje mohou lídři veřejně ocenit a odměnit zaměstnance za jejich tvrdou práci a příspěvky, čímž podporují kulturu uznání a motivace. To nejen zvyšuje morálku zaměstnanců, ale také podporuje pocit kamarádství a zdravé soutěže v rámci organizace.

4. Zaměřte se na wellbeing zaměstnanců

Ve snaze transformovat toxické pracovní prostředí mohou organizace také využít četné zaměstnanecké výhody. Od flexibilních pracovních modelů až po wellness iniciativy tyto výhody přispívají k pozitivnímu pracovnímu prostředí a pomáhají přilákat a udržet si špičkové talenty. Studie publikovaná v Journal of Occupational and Environmental Medicine uvádí, že společnosti s komplexními wellness programy zaznamenaly 55% snížení absence a 32% snížení nároků zaměstnanců na odškodnění. Nejen zlepšily fyzické zdraví, ale také přispěly ke snížení úrovně stresu a zvýšení spokojenosti zaměstnanců s prací.

Společnost Edenred nabízí řadu programů zaměstnaneckých výhod, jejichž cílem je zlepšit wellbeing a spokojenost s prací. I když se konkrétní výhody mohou lišit v závislosti na regionu a společnosti, Edenred běžně nabízí výhody, jako jsou stravenky, slevy na sportovní zařízení, a dokonce i úspory na kulturních akcích nebo cestování. Tyto výhody nejen pomáhají při vytváření pozitivního pracovního prostředí, ale také zmírňují negativní účinky toxické pracovní kultury.

Závěr

Závěrem lze říci, že přeměna toxického pracovního prostředí na prosperující firemní kulturu vyžaduje soustředěné úsilí manažerů i zaměstnanců. Upřednostněním efektivní komunikace, investicemi do růstu zaměstnanců a podporou silného vedení mohou organizace vytvořit pozitivní pracovní prostředí, které zajistí zapojení a produktivitu. Jste připraveni vdechnout své firemní kultuře druhý život?

Autorka Karolína Purtzová

Další články

zachranjidlo | minimální trvanlivost | plýtvání jídlem

Jak snížit plýtvání? Diskutuje se o zrušení “minimální trvanlivosti”

Asi 10 % potravin končí v koši jen proto, že spotřebitelé nerozumí pojmům “minimální trvanlivosti do” a “spotřebujte do”. Díky plánovaným změnám v označování by se toto číslo mohlo snížit.

Číst více2. 12. 2024

zachranjidlo | plýtvání jídlem

Účet za plýtvání? V roce 2023 činí 14 000 Kč za rodinu

Rodina o dvou dospělých a dvou dětech ročně vyhodí potraviny v hodnotě 14 076 korun. Přepočteno na průměrnou domácnost, kterou podle Českého statického úřadu tvoří 2,33 osoby, to dělá 8 199 Kč.

Číst více4. 11. 2024

zachranjidlo | plýtvání jídlem

Kam s potravinovým odpadem ve městě? Do směsi ne

Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a o nic přece nejde. Jsem to já v době, ještě než jsem se začala zajímat o problematiku plýtvání jídlem. Podle Institutu evaluací a sociálních analýz INESAN takový názor není ojedinělý. Na základě dotazování reprezentativního vzorku populace zjistili, že 74 % respondentů souhlasí s tvrzením, že potravinový odpad není problém, protože je biologicky rozložitelný. V praxi je to ale složitější.

Číst více2. 10. 2024