Jak se v restauraci dobře a kvalitně najíst? | Články | Edenred

Jak se v restauraci dobře a kvalitně najíst? | Články | Edenred

Czech Republic
restaurace | wellbeing | zdravá strava | životní styl

Jak se v restauraci dobře a kvalitně najíst?

14. 3. 2024

Ačkoli všichni víme, že jedině u domácího jídla máme kontrolu nad jeho složením, návštěva restaurace je součástí naší kulturní tradice a životního stylu. Není proto potřeba se jí vyhýbat. Důležité je umět si správně vybrat, dokázat si říct o menší porci a občas se nebát vyzkoušet něco nového – indické, thajské, vietnamské jídlo zpestří váš obvyklý jídelníček. Vždy ovšem pozor na velikost porce!

Roli také hraje účel návštěvy restaurace. Pokud se jedná o speciální příležitost, jejímž cílem je gastronomický zážitek, bude váš výběr jiný, než když jdete na každodenní oběd. V takovém případě si jídlo vychutnejte a až tolik neřešte, jestli zrovna přijmete ideální množství kalorií.

Pokud však chodíte do restaurace několikrát týdně, je potřeba vybírat o něco důkladněji. Možností je vyhledat si nabídku daného podniku na internetu, takže si už dopředu vyberete „vhodné“ jídlo. Ostudou také není nedojíst a nechat si jídlo zabalit domů.

Jak vybrat „vhodné“ jídlo v restauračních zařízeních?

3 základní pravidla správného výběru:

  1. Vybírejte libové druhy masa, ryby nebo vegetariánské pokrmy s tofu, sójou, luštěninami apod.
  2. Vyvarujte se sladkých a smažených pokrmů či tučných omáček (smetanových, sýrových apod.).
  3. Nezapomínejte na zeleninu.

Orientační pomůckou pro vás může být pravidlo „zdravého talíře“. To říká, že ideální pokrm je tvořen z 50 % zeleninou, z 25 % přílohou a 25 % bílkovinou. Pokud jste aktivnější a máte větší energetický výdej, přidejte množství přílohy.

Sladká jídla nejsou vhodná, jelikož většinou obsahují mnoho jednoduchých cukrů, tuků a nízký podíl bílkovin, proto tolik nezasytí a brzy zase budete mít hlad. Smažená jídla také obsahují mnoho tuku, který s sebou nese i spoustu energie, a při jeho nesprávném použití mohou vznikat pro tělo nevhodné látky. Nevybírejte si tedy smažená jídla ani smažené přílohy. Zbystřit se vyplatí také u smetanových omáček, tučných sýrů, slaniny apod.

Pokud pokrm neobsahuje zeleninu vařenou či syrovou sám o sobě, je vhodné si přiobjednat malý salát.

Mezi nejvhodnější přílohy patří: vařené brambory, dušená rýže, těstoviny, bulgur či kuskus.

Nebojte se poprosit obsluhu o obměnu vašeho pokrmu. Například místo hranolek požádejte o brambory, místo knedlíků o rýži, u „vepřa knedla zela“ si dejte jen poloviční porci knedlíků a místo toho poproste o dvojitou porci zelí apod.

polevka-jako-hlavni-jidlo-obed-wellbeing_864x540px_1

Salát k obědu? Ano, ale záleží jaký...

Dnes už rozhodně neplatí, že zeleninový salát bude miska nedochucené zeleniny, ba naopak, jde o velmi variabilní pokrm, který vám umožní vyzkoušet neobvyklé kombinace. Pamatujte ale, že samotný zeleninový salát jako oběd rozhodně nestačí. Vždy by měl obsahovat i nějaký zdroj bílkovin – libové maso, rybu, vejce nebo méně tučný sýr. Vhodné je také sálat doplnit celozrnným pečivem. K lehkému salátu si klidně dopřejte polévku.

Raději se vyvarujte salátů s majonézovými či jinými vydatnými dresinky, smaženými krutony, slaninou, smaženým masem atd. I když to tak možná nevypadá, jsou takovéto saláty energetickou bombou.

Pozor na polévky

Pokud před hlavním chodem polévku vyžadujete, vybírejte si vývary nebo zeleninové polévky bez jíšky a smetany. Při výběru vydatné polévky (např. gulášová nebo i zahuštěná zeleninová) je lepší si dát lehký hlavní chod – třeba zeleninový salát s libovým masem či rybou.

Jde to i ve fastfoodu

Dokonce i v řetězcích rychlého stravování se dá najít vyhovující pokrm. Například hamburger má pověst největšího nepřítele, ale za určitých podmínek se může jednat o kvalitní pokrm. Klíčovou ingrediencí je kvalitní libové maso a absence tučných přísad – slanina, tučný sýr nebo majonéza. Další možností je také odložit vrchní polovinu bulky. Vhodnou volbou mohou být také wrapy s kuřecím masem (ideálně nesmaženým), ale pozor – některé obsahují tučné dresinky.

Autorka Hana Pávková Málková

Další články

zachranjidlo | minimální trvanlivost | plýtvání jídlem

Jak snížit plýtvání? Diskutuje se o zrušení “minimální trvanlivosti”

Asi 10 % potravin končí v koši jen proto, že spotřebitelé nerozumí pojmům “minimální trvanlivosti do” a “spotřebujte do”. Díky plánovaným změnám v označování by se toto číslo mohlo snížit.

Číst více2. 12. 2024

zachranjidlo | plýtvání jídlem

Účet za plýtvání? V roce 2023 činí 14 000 Kč za rodinu

Rodina o dvou dospělých a dvou dětech ročně vyhodí potraviny v hodnotě 14 076 korun. Přepočteno na průměrnou domácnost, kterou podle Českého statického úřadu tvoří 2,33 osoby, to dělá 8 199 Kč.

Číst více4. 11. 2024

zachranjidlo | plýtvání jídlem

Kam s potravinovým odpadem ve městě? Do směsi ne

Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a o nic přece nejde. Jsem to já v době, ještě než jsem se začala zajímat o problematiku plýtvání jídlem. Podle Institutu evaluací a sociálních analýz INESAN takový názor není ojedinělý. Na základě dotazování reprezentativního vzorku populace zjistili, že 74 % respondentů souhlasí s tvrzením, že potravinový odpad není problém, protože je biologicky rozložitelný. V praxi je to ale složitější.

Číst více2. 10. 2024