Jak zabránit vyhoření zaměstnanců | Články | Edenred

Jak zabránit vyhoření zaměstnanců | Články | Edenred

Czech Republic
odpočinek | práce | stres | syndrom vyhoření | wellbeing

Jak zabránit vyhoření zaměstnanců

11. 3. 2024

Vyhoření zaměstnanců je stav fyzického a duševního vyčerpání způsobeného dlouhodobým a nadměrným stresem. Dochází k němu, když se zaměstnanci cítí zahlcení a neschopní plnit neustálé požadavky. Jak stres pokračuje, začnou ztrácet zájem a motivaci, která je vedla k tomu, aby přijali určitou roli. Časem mohou mít pocit, že už nemají co nabídnout.

Tato myšlenka zdůrazňuje důležitost zaměření se nejen na finanční zisk, ale také na blaho zaměstnanců, kteří přispívají k úspěchu podniku. V tomto článku probereme nejúčinnější způsoby, jak pomoci předcházet vyhoření zaměstnanců.

Jaká je cena vyhoření zaměstnanců?

Vyhoření zaměstnanců představuje v rychle se rozvíjejícím pracovním prostředí stále větší problém. Ovlivňuje nejen produktivitu a morálku, ale i celkové zdraví zaměstnanců.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uznává syndrom vyhoření jako „profesionální fenomén“, který vede ke snížení produktivity a apatii v práci. Studie Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek z roku 2020 zjistila, že 43 % pracovníků v celé EU se ve své práci cítí napjatí, přičemž 38 % uvedlo, že se alespoň několikrát za měsíc cítili kvůli práci na dně, což jsou oba potenciální ukazatele syndromu vyhoření.

Podle studie Gallup je u vyhořelých zaměstnanců o 63 % vyšší pravděpodobnost, že si vezmou den pracovní neschopnosti, a 2,6krát vyšší pravděpodobnost, že budou aktivně hledat novou práci. Navíc, i když zůstanou, obvykle mají o 13 % nižší sebevědomí, co se týče jejich výkonu, a je o polovinu méně pravděpodobné, že budou se svým manažerem diskutovat o tom, jak přistupovat k dosažení pracovních cílů.

Prevence vyhoření zaměstnanců

Aktivní přístup k prevenci syndromu vyhoření je nejen prospěšný, ale pro prosperující pracovní kulturu přímo nezbytný.

placici-zena-wellbeing_864x540px

Zde je několik účinných strategií, které lze implementovat, aby se zabránilo vyhoření zaměstnanců a bylo podpořeno zdravé a produktivní pracovní prostředí:

  1. Podporujte zdravé pracovní prostředí: Prostředí, které podporuje rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, může výrazně snížit hladinu stresu. Povzbuzujte zaměstnance, aby si dělali pravidelné přestávky, poskytujte flexibilní pracovní čas a oceňujte spíše produktivitu než odpracované hodiny.
  2. Podporujte otevřenou komunikaci: Povzbuďte zaměstnance, aby mluvili o své pracovní zátěži. Otevřená komunikace a pravidelné wellbeing průzkumy umožňují manažerům porozumět výzvám, kterým jejich týmy čelí, a podle toho upravit očekávání.
  3. Poskytněte jasný popis pracovní náplně: Jasný popis práce může zabránit tomu, aby se zaměstnanci cítili přetížení. Zaměstnanci by měli rozumět svým povinnostem, úkolům, které mají vykonávat, a komu by se měli hlásit.
  4. Nabídněte příležitosti k profesnímu rozvoji: Příležitosti průběžného vzdělávání mohou zaměstnancům pomoci cítit se jistěji ve svých rolích a snížit stres. V peněžence Edenred Benefits objevíte četné výhody spojené se vzděláváním a osobním rozvojem.
  5. Uznejte a odměňte zaměstnance: Pravidelné uznání a odměny za dobře odvedenou práci mohou zvýšit morálku a motivaci zaměstnanců. Uznání tvrdé práce zaměstnancům ukazuje, že jejich úsilí je ceněno. Můžete zvážit zavedení měsíčních pobídek a dní dovolené navíc nebo můžete využít modul gamifikace zaměstnanců od společnosti Staffino, který integruje uznání do každodenní rutiny zaměstnanců. Možnosti jsou neomezené.
  6. Podporujte volný čas: Povzbuďte zaměstnance, aby si vzali volno na načerpání nových sil. Pro zaměstnance je zásadní mít čas mimo práci, aby udrželi zdravou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Peněženka Edenred Benefits poskytuje řadu výhod pro volný čas, včetně přístupu na kulturní akce, do sportovních zařízení a mnoho dalšího.
  7. Poskytujte zdroje pro fyzické a duševní zdraví: Poskytování zdrojů, jako jsou slevy na zdravotní péči a možnosti zdravé výživy, může zaměstnancům pomoci zvládat stres. Můžete také zvážit nabízení zdrojů, jako jsou interní poradenské a terapeutické služby nebo finanční a právní poradenství.

Závěr

Prevence syndromu vyhoření není jen o snížení pracovní zátěže a stresu, ale o vytvoření prostředí, kde se zaměstnanci cítí podporováni a pochopeni. Zaměřením se na kvalitu času stráveného v práci a upřednostněním wellbeingu zaměstnanců mohou organizace vytvořit udržitelnou pracovní kulturu, která předchází vyhoření a podporuje produktivitu.

Autorka Karolína Purtzová

Další články

wellbeing | pohyb | radost | aktivní život

Pohyb je radost

Všichni moc dobře víme, že bychom se měli hýbat. Pohyb je velmi často prvním krokem na naší cestě za zdravějším životním stylem. Proč tomu tak je? Spánek většina z nás neřeší, v jídle a pití se nechceme příliš „omezovat“, a tak si pořídíme tenisky, kolo nebo permici do fitka. A je to dobře, protože naše tělo bylo stvořeno k pohybu a trpí, když ho nepoužíváme.

Číst více1. 7. 2024

kondice | forma | léto | wellbeing | zdraví

Dostat se do formy před létem můžete i v kanceláři

Začátek dovolenkové sezóny je tady! Ale nezoufejte, získání kondice není problém ani při dlouhodobém sezení v kanceláři.

Číst více19. 6. 2024

rakovina prsu | moderní medicína | mamografie | wellbeing | AI

Rakovina prsu - příznaky a inspirativní příběhy

Na rakovinu prsu zemře každá dvanáctá žena. Ve vyspělých zemích čísla nemocných stále rostou, jak nemoc včas rozpoznat?

Číst více3. 6. 2024