Pohyb je radost | Články | Edenred

Pohyb je radost | Články | Edenred

Czech Republic
aktivní život | pohyb | radost | wellbeing

Pohyb je radost

1. 7. 2024

Celodenní sezení, kdy pomalu ale jistě přirůstáme k židli, neprospívá pohybovému aparátu ani celkovému zdraví. Nicméně ani druhý extrém v podobě profesionálního sportu a neustálého překonávání se není ideální. To jsou hlavní důvody, proč až 85 % dospělých trpí bolestmi pohybového aparátu. A tak není divu, že je bolest stále častěji označována za další civilizační onemocnění.

Většinou se s ní postupně naučíme žít, ale bolest rozhodně není normální! Slouží jako ochranný varovný signál, kterým se nám naše tělo snaží říct, že někde vznikla nerovnováha. Pokud ho budeme ignorovat a dál prohlubovat nevhodné pohybové vzorce, jednoho dne pohár přeteče a dojde k tomu nejhoršímu. K nevratné strukturální změně, jako je výhřez meziobratlové ploténky nebo syndrom karpálního tunelu. Ty už se většinou dají vyřešit pouze operací. Proto, pokud nás trápí akutní nebo i dlouhodobá bolest, se vždy poraďme s fyzioterapeutem, který nám pomůže najít její příčinu a sestaví terapeutický plán na míru. Univerzální doporučení tady totiž většinou nefungují a sami bychom si mohli náš stav ještě zhoršit.

Otestujte si kondici vašeho pohybového aparátu. Pokud následující výroky vystihují váš aktuální stav a možnosti, je vaše tělo ve slušné kondici. Pokud ale najdete jeden nebo více rozporů, stálo by za to na něm trochu zapracovat, abyste předešli bolesti, zranění nebo jiným problémům.

  • předkloním se ke špičkám s propnutými koleny a dotknu se země
  • vydržím v hlubokém dřepu s patami na zemi aspoň 2 minuty
  • dotknu se křížem dlaněmi za zády na obě strany
  • vydržím ležet na zádech s přilepenými bedry a propnutými končetinami 5 cm na zemí aspoň 1 minutu
  • uběhnu 5 km bez pauzy

Pod kudlou ale nikdo z nás určitě skončit nechce, a proto je potřeba vyhnout se extrémům v podobě nedostatku pohybu. Ten kromě bolesti většinou vede také k nadváze, cukrovce, problémům s tlakem apod. Ovšem i zbytečný nadbytek pohybu může být pro tělo devastující. Přesto, že nás k tomu vybízejí všechny ty chytré hodinky a aplikace, nesledujme pouze množství našeho pohybu. Ano, je důležité si každý den splnit nějaký základní objem aktivit, ale rozhodně je potřeba myslet také na jeho správné provedení.

Jak tedy na kvalitní pohyb bez bolesti?

Je to jako taková pyramida. Její základy tvoří ty nejdůležitější a nejfrekventovanější pohyby a pozice. Konkrétně dýchání a držení těla ve stoji i sedu. Výše je to pak schopnost správně používat hluboký stabilizační systém neboli core. Následují základní pohybové vzorce jako dřep, předklon či klik. A úplně nahoře specifické sporty jako běh nebo třeba tenis. Proto, pokud nebudeme mít správné a hlavně pevné základy pohybového aparátu, je jen otázkou času, kdy se u některého z náročnějších pohybů objeví bolest nebo zranění.

Držení těla ve stoji i sedu jsou pozice, ve kterých strávíme denně většinu času. Dýchání je zase vůbec nejfrekventovanější a nejdůležitější pohyb v našem životě a každý den uděláme až 30 000 opakování. Proto je jejich správné provedení tak nesmírně důležité. Nikdo z nás ovšem nevydrží celý den sedět nebo stát jako na fotce v první třídě a dýchat zhluboka do břicha. Zkuste se proto během dne vědomě vracet k aktivnímu držení těla a spojit to s několika hlubokými nádechy. Díky okysličení získáte rychlý příval energie a zároveň je to nejdostupnější antistresová pomůcka.

Jak na to, vám ukážeme s naším fyzioterapeutem Tadeášem v tomto videu.

Hýbejme se chytře a v souladu s naším tělem, protože pohyb by měl být v první řadě zdrojem radosti. Záplava endorfinů po sportovním výkonu je úžasná věc. Často za námi ale přicházejí klienti, kteří se v mládí sportu příliš nevěnovali a k pohybu se dostali až kvůli problémům s pohybovým aparátem nebo hubnutí. To samozřejmě není ideální motivace, ale pořád je to lepší než nezačít vůbec.

Já se od útlého dětství věnoval vrcholově hokeji a život bez pohybu si nedokážu představit. Dnes je to pro mě především skvělý nástroj, jak si vyčistit hlavu a dobít baterky. Ale nebylo tomu tak vždy. Těžký trénink pro mě byl v minulosti i prostředkem k tomu, jak se „potrestat“ za záchvaty přejídání nebo jak utéct od velkého psychického vypětí. Radost z pohybu se na nějakou dobu úplně vytratila a já se spíš likvidoval. Řiďme se proto následujícím pravidlem. Pokud na trénink nemáme dostatek energie, nejprve dobijme naše baterky kvalitním spánkem a jídlem. Nadměrné množství pohybu bez adekvátního odpočinku je totiž velký stresor.

Vojta Urban, ambasador Edenred Wellbeing

Většina lidí má pohybu nedostatek. Zaměřme se proto na pravidelnost a každý den se snažme splnit naše pohybové minimum. Rozhodně kvůli tomu nemusíme kupovat členství v posilovně. Tou nejlepší a nejdostupnější formou pohybu je chůze. Dochází během ní k protisměrné rotaci ramen a pánve, což je jedna z nejefektivnějších kompenzací sedavého způsobu života.

Pokuste se každý den udělat aspoň 8 000 kroků. Nemusíte si vyhrazovat speciální čas navíc, protože příležitostí k navýšení pohybové aktivity máme v každodenním životě mnoho. Vysednout o zastávku nebo dvě dřív, vyměnit výtah za schody, vyšlapat eskalátory a mnoho dalších. A také se snažte být co nejvíc venku na slunečním světle. Ideálně aspoň hodinu denně. Slunce má totiž zásadní vliv na zdraví i psychiku, a tak budete mít kromě energie a kvalitnějšího spánku také mnohem lepší náladu.

Pohyb je neomezený zdroj štěstí, který máme vždy s sebou, a měl by být každodenní součástí našeho života. Důležitější než trhání rekordů v počtu kilometrů nebo spálených kalorií je jeho kvalita a pravidelnost. Pojďme se proto hýbat chytře a s radostí, aby nám náš pohybový aparát sloužil co nejdéle.

Další články

kondice | forma | léto | wellbeing | zdraví

Dostat se do formy před létem můžete i v kanceláři

Začátek dovolenkové sezóny je tady! Ale nezoufejte, získání kondice není problém ani při dlouhodobém sezení v kanceláři.

Číst více19. 6. 2024

rakovina prsu | moderní medicína | mamografie | wellbeing | AI

Rakovina prsu - příznaky a inspirativní příběhy

Na rakovinu prsu zemře každá dvanáctá žena. Ve vyspělých zemích čísla nemocných stále rostou, jak nemoc včas rozpoznat?

Číst více3. 6. 2024

psychická rovnováha | frustrace | emoce | wellbeing | vztek

Emoce – k čemu je potřebujeme?

Vítejte v tajuplném světě neovladatelných emocí a jednoho velkého autopilota. Našeho mozku.

Číst více9. 4. 2024